Dieren Winkel "De Schuur"
 
 Hoefdieren

Ezels

Geiten

Herten

Paarden

Varkens

Schapen

Assortiment

 

 

Geiten

(Dwerg)geiten zijn planteneters en behoren tot de herkauwers. Ze hebben net als de andere herkauwers vier magen: pens, boekmaag, netmaag en lebmaag. Ze eten in relatief korte tijd veel en daarna gaan ze het op hun gemak herkauwen. De spijsvertering wordt bevorderd door de geiten elke dag een flinke verse pluk hooi te geven.

Een goede voeding voor (dwerg)geiten bestaat uit een flinke hoeveelheid ruwvoer, een beetje krachtvoer eventueel aangevuld met gedroogd oud brood en onbeperkt vers water. Ruwvoer bevat veel massa en weinig energie. Krachtvoer en oud brood hebben weinig volume en veel energie

Geiten
De meest gebruikte ruwvoeders voor (dwerg) geiten zijn; gras hooi en stro. Hooi kunt u in principe onbeperkt voeren. Het is voor de spijsvertering zelfs goed om ook de geiten die voldoende gras hebben toch elke dag een pluk hooi te geven. Belangrijk bij het hooi is, dat geiten alleen goed gedijen op fijn hooi van goede kwaliteit.

Er bestaat nog wel eens de neiging om geiten het hooi van mindere kwaliteit te geven. Dit is niet terecht. De geiten zijn kieskeurig. Ze eten het hooi van goede kwaliteit beter.

Krachtvoer en gedroogd oud brood altijd beperkt verstrekken omdat het veel energie bevat en graag door de geiten opgenomen wordt. Naast veel energie bevat krachtvoer noodzakelijke mineralen en eiwitten. Als basis moeten de geiten daarom iedere dag 100 gram krachtvoer krijgen. Deze hoeveelheid verhogen als de geiten alleen hooi krijgen, gedurende de tweede helft van de dracht en als de wei kaal gevreten is. De hoeveelheid van 100 gram kan dan, afhankelijk van de situatie, verhoogd worden naar 500 gram per dag. Dat laatste kunnen (dwerg)geiten met lammeren per dag makkelijk op. Soms wordt wel één kilo per dag gegeven, wanneer een oudere geit meerdere lammeren moet grootbrengen.

Voor geiten heeft uw huisdierenshop “De Schuur” een compleet aanbod brokken. Ook stalbedekking als bijvoorbeeld (koolzaad)stro is bij ons op bestelling verkrijgbaar. Kijkt u eens in onze webwinkel of kom tijdens openingstijden eens langs in onze winkel.


Bronmelding foto's: Wikipedia