Dieren Winkel "De Schuur"
 
 Hoefdieren

Ezels

Geiten

Herten

Paarden

Varkens

Schapen

Assortiment

 

 

Varkens

De naam "minivarken" is soms misleidend: velen denken dikwijls dat een minivarken zo een beetje het formaat van een kat heeft... wat meestal niet klopt. Een gemiddelde hond, bv. een labrador: dat kan je een meer correcte "omschrijving" noemen. De meeste mensen zijn dan ook teleurgesteld als ze vernemen dat het gewicht varieert tussen de 25 en 85 kg, afhankelijk van het ras (en de voeding).

Dit is meteen dan ook de hoofdreden waarom veel van deze dieren, eenmaal volwassen, gedumpt worden...

Wanneer men een varkentje houdt dient men te weten dat ook dit dier een minimale verzorging nodig heeft, net als elk ander (huis-)dier. Dagelijks moet het varken geobserveerd worden op "mankementen": hoesten/niezen, maar ook de hygiëne speelt een grote rol in de dagelijkse verzorging van het varken! Het makkelijkst is dat men tijdens de borstelbeurt (kan je doen met bv. een rubberen borstel voor een hond) het varkentje gelijk even controleert: dan heb je de meeste kans om bv. verwondingen of beginnende ontstekingen te ontdekken.

Als men deze controle regelmatig doet, hoeft men niet langer dan 10 minuutjes per dag te besteden aan de verzorging van een gezond varken.

Varkens
Het is vanzelfsprekend dat een minivarken een volledig andere voeding nodig heeft dan een consumptievarken.

Een consumptievarken moet namelijk zo snel mogelijk zo dik mogelijk worden, daar waar wij onze mini-exemplaren net zo klein mogelijk willen houden en zeker niet te dik willen laten worden

Een veel voorkomend probleem bij minivarkens is vetzucht (met mogelijk zelfs blindheid tot gevolg, of zelfs voortijdig overlijden!), daarom: geef nooit teveel! Minder is beter. Naast de uitgebalanceerde mixen worden fruit en groenten -in beperkte mate gegeven- goed aanvaard.

Een varken is eigenlijk een omnivoor en eet alles, en als het van hun afhangt: hoe meer hoe liever. Het is dus aan ons om een oogje in het zeil te houden. Voorzie ook steeds voldoende vers drinkwater. Vermijd keukenafval, vlees mag nooit aan het varken gevoerd worden (wettelijk!). Zo zijn er meer wettelijke regels voor het houden van hobby varkens (zie Wet- en Regelgeving voor varkens in Nederland op www.minlnv.nl)

Huisdierenshop “De Schuur”heeft een volledig voeder voor uw hangbuik of minivarken. Komt u eens langs tijdens de openingsuren of kijk op onze webwinkel.

Mocht u een product zoeken die niet in de webwinkel te vinden is, laat het ons weten. In overleg met onze leverancier kunnen wij voor u zoeken naar passende oplossingen.

Klik op de banner GARVO hier onder voor meer informatie over varkens.Bronmelding foto's: Wikipedia