Dieren Winkel "De Schuur"
 
 Honden

Senior

Puppy

Volwassen

Assortiment

 

 

Senior hond

Uw hond wil graag oud worden en fit blijven. De seniorfase verschilt per ras. De grotere honden zijn vaak eerder senior dan hun kleinere soortgenoten. Natuurlijk gun je je oude vriend ook in de laatste levensfase het allerbeste.

Mede dankzij betere voeding, worden honden tegenwoordig ouder dan vroeger. Die ouderdom komt vaak wel met gebreken. Natuurlijk is een hond zo oud als hij zich voelt, maar met het ouder worden treden toch geleidelijk veranderingen op. In de regel is uw hond wat minder actief en de spijsvertering verloopt minder soepel. Soms werken de nieren niet meer zo goed. Smaak, het gezichtsvermogen en het gehoor worden minder.

Senior hond
U kunt veel voor uw ouder wordende hond doen. Denk hierbij aan de dagelijkse voeding, aangepast bewegen en de verzorging van het uiterlijk.

De normale hoeveelheid lichaamsbeweging kan niet in een keer veranderd worden! Ga op een mooie voorjaarsdag daarom niet uitgebreid met uw hond wandelen, als hij de hele winter ge-wend was aan korte stukjes. Ook de omge-vingstemperatuur is belangrijk.

Voorkom hierbij te grote plotselinge schomme-lingen. Over het algemeen geldt dat hoe ouder uw hond wordt, hoe groter de behoefte aan warmte zal worden.

De huid van een oudere hond behoeft wekelijkse verzorging. Vaak borstelen zorgt voor een goede doorbloeding. Het voorkomt dat de huid gaat stinken. Daartoe kunt u uw hond ook regelmatig wassen. Controleer ook regelmatig het gebit van uw hond. Tandsteen verwijderen kan uitvallen voorkomen. Regelmatig reinigen van het gebit voorkomt bovendien een slechte adem.

Ouderdomscontroles zijn geen algemeen gebruik bij de dierenarts. Als u er om vraag zal hij echter graag bereid zijn uw hond uitgebreid te onderzoeken.

Voer voor oudere honden bevat minder energie. Over het algemeen hebben oudere honden een lagere energiebehoefte. Hierdoor kan overgewicht op latere leeftijd worden voorkomen. Let hierbij wel op de mate van activitieit van uw hond. Het is alleen zinvol dit voer te geven, als uw hond daadwerkelijk minder actief is!

Veel mensen vinden de laatste fase van het leven van hun hond het dierbaarst. Gewoontes zijn vaak zo ingesleten, dat baas en hond aan een blik genoeg hebben om elkaar te begrijpen. Oudere honden hebben dan vaak ook een grote aantrekkingskracht op mensen. Ze hebben een expressieve blik en lijken echt na te denken over het leven. Ouder worden is zeker ook geen ziekte! We hoeven oudere honden niet zielig te vinden. Maar ze verdienen wel onze zorg en respect, na een lang en hopelijk gelukkig leven.

Huisdierenshop “De Schuur” heeft ook voor deze groep honden een prima aanbod. Kijk in onze webwinkel of komt u langs tijdens de openingsuren.


Bronmelding foto's: Wikipedia