Huis Dieren Shop
 
 Knaagdieren

Cavia

Konijn

Gerbils

Ratten

Muizen

Degoe’s

Hamster

Chinchilla’s

Assortiment

 

 

Cavia's

Cavia's werden voor het eerst gedomesticeerd door de Inca's in wat nu Peru is. Uit genetisch onderzoek blijkt dat dit vermoedelijk maar één keer is gebeurd, ca 3000 jaar geleden. Cavia's zijn in Peru, Bolivia en Ecuador nog steeds een belangrijk voedseldier, dat vaak in huis wordt gehouden.

Cavia's worden gemiddeld een jaar of 5 oud, maximaal circa 8 jaar. Het zijn sociale dieren, die in het wild in groepjes leven bestaande uit één mannetje, een aantal vrouwtjes en de jongen. De draagtijd is ongewoon lang met gemiddeld 66 à 68 dagen maar de jongen komen dan ook al zeer rijp ter wereld. Hun ogen zijn open en ze hebben een volledige vacht en tanden. Cavia's zijn dan ook typische nestvlieders. De moeder heeft twee tepels, dat lijkt niet genoeg voor de 2-4 jongen. Als er voor de moeder maar genoeg voedsel is, kan ze echter toch vier jongen zogen. De jongen zijn door hun rijpheid ook maar kort van moedermelk afhankelijk. Caviavrouwtjes worden als ze niet zwanger zijn om de 16 dagen bronstig.

Cavia's
Met de mens en de chimpansee heeft de cavia gemeen dat hij niet zijn eigen vitamine C kan maken. De cavia heeft dus geregeld verse groente en fruit nodig. Cavia's zijn grote eters en eten de hele dag door. Er moet altijd droogvoer; Korrels en nog belangrijker hooi klaarstaan en vers water. Een drinkflesje is handiger dan een drinkbakje want cavia's vervuilen hun drink-bakjes snel.

Speciaal caviavoer bevat ook de noodzake-lijke vitamine C. Het beste zijn normale (staafjes) korrels en geen gemengd voer. Dit vanwege de zaden in het voer, die niet geschikt zijn in een caviadieet vanwege het vele vet. Bovendien kan de cavia op deze manier ook niet uitzoeken en belangrijke voedingsstoffen laten liggen. Droog hooi is een belangrijk voedsel en moet constant aanwezig zijn.

Ze vinden dit niet alleen erg lekker om te eten en op te liggen, ook trimt het hun tanden die continu doorgroeien. Of evt. gehakseld stro om in te liggen. Het belangrijkste deel binnen een goed caviadieet is de vit C. Extra groente (vit c rijk) is een goede toevoeging boven zijn normale dagelijkse voer.

Let er wel op wat ze krijgen. Rode paprika, is bijv heel goed maar te veel kool (gasvorming) en te "natte" groentes (Sla, komkommer) kunnen bij te veel schadelijk zijn. Dit is bijvoorbeeld beter in de zomer te geven!! Een tekort aan Vit C veroorzaakt ziektes bij de cavia (met vaak sterfte als gevolg). Vit C is ook als druppel of tabletvorm te geven, maar bij normale voeding als boven beschreven is dit niet nodig mits een dier ziek of zwanger is.

Cavia's mogen nooit alleen brokjes krijgen, en zeker geen konijnenvoer, in verband met het hierboven gesignaleerde vitamine-C probleem. Het kan trouwens zijn dat je cavia niet graag nieuwe dingen probeert, maar je moet hem niet te veel zijn zin geven, eenzijdige voeding is niet goed.

Cavia's zijn groepsdieren en worden helaas nog veel te vaak alleen gehouden of bij een konijn. Ze vinden het prettig als ze binnen de kooi ook een schuilhokje hebben waarin ze kunnen wegkruipen. Cavia's ruiken niet sterk; 1 à 2 maal per week verschonen is meestal voldoende maar dit hangt mede af van het aantal cavia's per oppervlakte-eenheid en het bodemmateriaal. Cavia's zijn voor veel mensen leuk om te houden, ook voor kinderen.

Bij huisdierenshop "De Schuur" hebben we verschillende producten voor de optimale verzorging van uw cavia. Voor on-line bestellingen voor uw Cavia klikt u hier (bestelformulier) maar u bent natuurlijk ook hartelijk welkom tijdens de (openingstijden) van uw huisdierenshop "De Schuur".


Bronmelding foto's: Wikipedia