Huis Dieren Shop
 
 Knaagdieren

Cavia

Konijn

Gerbils

Ratten

Muizen

Degoe’s

Hamster

Chinchilla’s

Assortiment

 

 

Chinchilla's

De vacht van een chinchilla is zeer speciaal. Bij ons komt er uit een haarwortel maar 1 haar bij een chinchilla is dat dus heel anders. Bij hun komen er uit een haarwortel zo tussen de 40 á 120 haren. Dat verklaart ook waarom een chinchilla zo’n dichte en zachte vacht heeft. Ook dankzij deze dikte is het vrijwel onmogelijk om ongedierte zoals vlooien in de vacht van een chinchilla te zien. Geef de chinchilla iedere dag een uur a 1,5 uur de tijd om zich rustig te wassen in een speciaal badje gevuld met speciaal chinchilla badzand. Gebruik geen schelpenzand of zand uit de zandbak. Dit zal namelijk de vacht van een chinchilla erg beschadigen en de chinchilla later ook. Gebruik gewoon het speciale badzand. Dit is altijd wel te verkrijgen in een dierenwinkel.

Chinchilla
Als er een panieksituatie uitbreekt of de chinchilla schrikt als u hem vast heeft. Kijk er dan niet raar van op als u een pluk van de vacht in uw handen hebt. Dit is vrij normaal. In het wild wordt dit gebruikt als verdedigingsmiddel tegen roofdieren zoals roofvogels. Op die manier kan een chinchilla vrij vaak er met een aantal haren minder en de schrik er vanaf komen.

Chinchilla’s zijn voor de bonthandel naar Europa geëxporteerd. Door het houden en fokken in gevangenschap, zijn er veel kleur variaties ontstaan. De chinchilla’s zijn nachtdieren. Van nature slapen ze overdag en zijn ze in de avond en de nacht actief. Ze leven in grote groepen en vinden het prettig om alleen gehouden te worden. Een chinchilla kun je moeilijk iets leren, want ze zijn nogal eigenwijs. Voor een chinchilla is het belangrijk dat ze kunnen klimmen en knagen. Geeft de chinchilla takjes van wilgen- of fruitbomen. Op de bodem van het hok moet een laag zaagsel liggen. Om hun vacht in goede conditie te houden moeten chinchilla’s dagelijks de beschik-king hebben over een bak met speciaal chinchilla-zand.

Een chinchilla is heel gevoelig voor darmstoornissen. In chinchillavoer zitten de juiste voedingsstoffen. Daarnaast is het belangrijk dat een chinchilla elke dag hooi krijgt voor een goede spijsvertering. Groente, fruit, rozijnen en nootjes mogen maar heel beperkt gegeven worden. Chinchilla zijn op een leeftijd van vier tot vijf maanden geslachtsrijp. De jonge chinchilla’s zijn nestvlieders, wat wil zeggen dat zij volledig behaard en met open oogjes geboren worden zodat zij direct met de ouders op pad kunnen.

Speciaal voor muizen, chinchilla’s en degoe’s ontwikkelde GARVO een hoogwaardige 12 mm brok die jaarrond te voeren is aan zowel de vrouwelijke diertjes en jongen alsook aan de showdieren. Rodent Mouse draagt bij aan een goede vruchtbaarheid en groei. Wij adviseren u om naast de brok verder niets bij te voeren.

Rodent Mouse is een product van GARVO en bij huisdierenshop verkrijgbaar in verpakkingen van 1, 2½ en 25 kg.

Voor on-line bestellingen voor uw chinchilla klikt u hier (bestelformulier) maar u bent natuurlijk ook hartelijk welkom tijdens de (openingstijden) van uw huisdierenshop “De Schuur”.


Bronmelding foto's: Wikipedia