Huis Dieren Shop
 
 Knaagdieren

Cavia

Konijn

Gerbils

Ratten

Muizen

Degoe’s

Hamster

Chinchilla’s

Assortiment

 

 

Gerbils

Gerbils worden ook wel springmuizen, renmuizen of woestijnratten genoemd. Ze komen over het algemeen voor in dorre steppegebieden en halfwoestijnen. Omdat in deze gebieden weinig dieren kunnen gedijen, hebben ze dan ook weinig vijanden. Aan andere vijanden (zoals slangen en roofvogels) die er wel zijn kunnen ze goed ontsnappen omdat deze diertjes goed kunnen springen. Vandaar ook hun (bij)naam: Springmuis. Veruit de meest bekende en gehouden gerbil is de Mongoolse gerbil.

De Mongoolse gerbil is geen uitgesproken nachtdier, zoals de meeste woestijndieren. Ze blijven wel in hun hol tijdens de heetste en koudste gedeelten van de dag, maar wisselen daar periodes af van slapen en wakker zijn. Ze slapen steeds een paar uurtjes en zijn dan weer een paar uurtjes wakker. Ook in gevangenschap doen ze dit nog steeds. Bij een groep Mongoolse gerbils heb je altijd één dominant paartje. Alleen dit paartje krijgt jongen. De overige groepsleden niet. De dominante man zal de andere vrouwtjes ook niet proberen te dekken, door het simpele feit dat deze vrouwtjes geen cyclus, dus ook geen bronstperiode, krijgen zolang het dominante vrouwtje aanwezig is. De overige mannetjes zullen het dominante vrouwtje wel proberen te dekken, maar dit wordt meestal verhinderd door het dominante mannetje.

Gerbils
Dit dominant mannetjes zorgt er ook voor dat de rangorde gehandhaafd blijft. Als dit mannetje sterft of zwakker wordt, zal het sterkste mannetje van de overige mannetjes het nieuwe dominante mannetje worden. Bij de vrouwtjes is dit net zo. In de vrije natuur eten Mongoolse gerbils voornamelijk de zaden, stengels en wortels van kruiden of kruidachtige planten. Van sommigen planten eten ze ook de bladeren en bloemen. Naast dit plantaardig voedsel eten Mongoolse gerbils ook soms insecten. Gerbils in het wild hebben weinig water nodig en hebben dus geleerd om er zuinig mee om te gaan. Het vocht dat ze nodig hebben halen ze uit de planten en ook drinken ze de ochtenddauw. Voor Mongoolse gerbils in gevangenschap zijn er tegenwoordig goede gerbil-voeders te koop in de meeste dierenspeciaalzaken.

Gerbils, net als bv ratten en hamsters, die gekeurd en geshowd worden dienen vitaal en goed ontwikkeld te zijn. Dat de voeding bij het ontwikkelen hiervan een belangrijke rol speelt, spreekt voor zich. Rodent Rat is verrijkt met vleesmeel en bloedmeel en zorgt daarmee voor een perfecte groei en gezondheid van de dieren. Rodent Rat draagt bij aan een goede vruchtbaarheid en groei. Door de grove vorm van de brok is het voeder ook bruikbaar in zogenaamde kweekbakken. Rodent Rat kan jaarrond gevoerd worden aan zowel de oude als jonge dieren. Wij adviseren u om naast de brok verder niets bij te voeren.

Rodent Rat is een product van GARVO en bij huisdierenshop verkrijgbaar in verpakkingen van 1, 2½ en 25 kg.

Voor on-line bestellingen voor uw gerbil klikt u hier (bestelformulier) maar u bent natuurlijk ook hartelijk welkom tijdens de (openingstijden) van uw huisdierenshop “De Schuur”.


Bronmelding foto's: Wikipedia