Huis Dieren Shop
 
 Knaagdieren

Cavia

Konijn

Gerbils

Ratten

Muizen

Degoe’s

Hamster

Chinchilla’s

Assortiment

 

 

Hamster

Hamsters Er zijn 5 soorten hamsters die als huisdier worden gehouden. Ten eerste is er de wat grotere Syrische hamster (Mesocricetus auratus), ook wel goudhamster genoemd. De naam goudhamster stamt nog uit de tijd dat ze slechts in de oorspronkelijke gouden wildkleur voorkwamen. Tegenwoordig bestaan ze in veel meer kleuren, vandaar dat de term Syrische hamster gepaster is. Verder zijn er 4 dwerghamstersoorten: de Russische of Siberische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Roborovski en de Chinese dwerghamster. Laatstgenoemde is een beetje een vreemde eend in de bijt, aangezien deze tot de familie van de ratachtige hamsters behoort.

Hamster
In de dierenwinkel zul je voornamelijk Syrische hamsters en Russische dwerghamsters aantreffen, maar de Campbelli en de Roborovski winnen aan populariteit. Dwerghamsters zijn zo groot als een fikse muis, erg rond gebouwd, met korte, nauwelijks waarneembare staartjes (m.u.v. de Chinese dwerghamster, die hebben een duidelijk waarneembaar staartje van ongeveer een centi-meter) en meestal gemakkelijk te hanteren. Ze leven vooral op steppen, maar ook op landbouw-grond.

Of je hamsters samen kunt houden hangt af van de soort. Syrische hamsters en Chinese dwerg-hamsters zijn solitair, dat betekent dat je ze absoluut alleen moet houden.

Je doet de hamsters er geen plezier mee om ze samen te zetten en het kan ernstige gevolgen hebben, namelijk de dood van één van beide hamsters. Roborovski's zijn wel groepsdiertjes en kunnen dus in principe met meerdere bij elkaar zitten. Houd er wel rekening mee dat het fout kan gaan en dat je dan plek en geld voor een extra kooi nodig hebt! Russische dwerghamster en Campbelli dwerghamsters zitten qua gedrag hier tussenin. Het kan goed gaan, het kan fout gaan. Als je geen risico wil lopen kun je ze beter alleen houden, dat is ook niet zielig voor de diertjes. Verder moge het voor zich spreken dat je verschillende soorten nooit bij elkaar moet zetten.

Hou er tenslotte rekening mee dat dierenwinkel medewerkers vaak helaas niet goed de geslachten kunnen onderscheiden! Hamsters ruiken niet sterk, hoewel de kooi wel ongeveer een keer per week moet worden schoongemaakt. Vrouwelijke Syrische hamsters kunnen een wat sterkere geur afscheiden als ze "willig" zijn eens in de vier dagenHamsters zijn nachtdieren en brengen de dag grotendeels slapend door in een holletje of nestje dat ze in hun kooi van krantensnippers, wc-papier of zaagsel zullen proberen te bouwen, vaak gevoerd met haar. Er zijn ook zogenaamde hamsterwatten te koop, maar deze zijn zeer gevaarlijk! Hamsters kunnen er in stikken en/of ledematen verliezen door afknelling. Hamsters hebben genoeg lichaamsbeweging nodig; hierin kan worden voorzien door een veilig loopwiel. Een veilig loopwiel is een dicht loopwiel, oftewel, zonder ruimte tussen de "spijlen".

Voeding

Hamsters nemen in de natuur naast plantaardig materiaal ook dierlijk materiaal tot zich, bijvoorbeeld door het eten van kadavers. Hamsters hebben dan ook, net als bv ratten en gerbils, een natuurlijke behoefte aan dierlijke eiwitten. Indien in een gedomesticeerde omgeving puur plantaardig voedsel wordt aangeboden dan bestaat de kans dat kannibalisme optreedt. Hamsters, net als bv ratten en gerbils, die gekeurd en geshowd worden dienen vitaal en goed ontwikkeld te zijn. Dat de voeding bij het ontwikkelen hiervan een belangrijke rol speelt, spreekt voor zich. Rodent Rat is verrijkt met vleesmeel en bloedmeel en zorgt daarmee voor een perfecte groei en gezondheid van de dieren. Rodent Rat draagt bij aan een goede vruchtbaarheid en groei. Door de grove vorm van de brok is het voeder ook bruikbaar in zogenaamde kweekbakken. Rodent Rat kan jaarrond gevoerd worden aan zowel de oude als jonge dieren. Wij adviseren u om naast de brok verder niets bij te voeren.

Rodent Rat is een product van GARVO en bij huisdierenshop verkrijgbaar in verpakkingen van 1, 2½ en 25 kg.

Voor on-line bestellingen voor uw hamster klikt u hier (bestelformulier) maar u bent natuurlijk ook hartelijk welkom tijdens de (openingstijden) van uw huisdierenshop “De Schuur”.


Bronmelding foto's: Wikipedia