Huis Dieren Shop
 
 Knaagdieren

Cavia

Konijn

Gerbils

Ratten

Muizen

Degoe’s

Hamster

Chinchilla’s

Assortiment

 

 

Muizen

De mens houdt al duizenden jaren muizen in gevangenschap. Dit gebeurde in onder meer in het Oude Griekenland, China en Japan. Er zijn eeuwenoude Chinese geschriften gevonden die handelden over het fokken van muizen. Via de scheepvaart werden de muizen in allerlei landen geïntroduceerd. Kleurmuizen stammen af van in laboratoria gehouden huismuizen, meestal albino's. Na generaties lang fokken werden de muizen steeds tammer. Bovendien ontstonden er nieuwe kleuren en vachttypen. In de 19e eeuw werd in Engeland de eerste officiële muizenfokkersclub opgericht, de National Mouse Club. De kleurmuis werd daar aangeduid als fancy mouse (chique muis) om aan te geven dat het om een bijzonder gekweekt dier ging en niet zomaar een muis.

De kleurmuis is redelijk gemakkelijk te houden. Mannetjes zijn wat minder populair omdat hun urine sterk ruikt. Kleurmuizen zijn levendige dieren die niet snel geneigd zijn om te bijten. Een kleurmuis kan tam gemaakt worden door voorzichtig zijn vertrouwen te winnen met lekkernijen. Jonge kleurmuizen zijn gemakkelijk tam te maken door ze veel in de hand te nemen. Muizen voeden zich hoofdzakelijk met granen maar ze zijn van nature alleseters. In dierenzaken zijn speciale voeders voor muizen te koop.

Muis
Kleurmuizen zijn ondernemende en beweeglijke dieren die zich bij gevaar terug willen trekken in een hol. In de kooi moeten dus voldoende mogelijkheden zijn om te klauteren en te schuilen. Een loopradje is bruikbaar maar het is belangrijk om de kleurmuis wat variatie te bieden. Onderzoek toonde aan dat Kleurmuizen in 'saai' ingerichte kooien al snel apathisch in een hoekje blijven zitten.

Omdat muizen sociale dieren zijn heeft de kleurmuis een soortgenoot nodig. Mannetjes gaan onderling snel vechten, vrouwtjes kunnen prima samenleven. Omwille van de snelle voortplanting worden mannetjes en vrouwtjes beter apart gehouden. Het is door hun geringe omvang niet mogelijk om kleurmuizen te castreren of steriliseren. Het is voor vrouwtjes bijzonder slecht om steeds drachtig te zijn.

Kleurmuizen stammen af van laboratoriummuizen die in het kader van onderzoek naar kanker werden gefokt om snel gezwellen te ontwikkelen. Deze erfelijke gevoeligheid hebben kleurmuizen nog steeds. Ze worden meestal 2 á 3 jaar oud.

Speciaal voor muizen, chinchilla’s en degoe’s ontwikkelde GARVO een hoogwaardige 12 mm brok die jaarrond te voeren is aan zowel de vrouwelijke diertjes en jongen alsook aan de showdieren. Rodent Mouse draagt bij aan een goede vruchtbaarheid en groei. Wij adviseren u om naast de brok verder niets bij te voeren.

Rodent Mouse is een product van GARVO en bij huisdierenshop “De Schuur” verkrijgbaar in verpakkingen van 1, 2½ en 25 kg.

Voor on-line bestellingen voor uw muizen klikt u hier (bestelformulier) maar u bent natuurlijk ook hartelijk welkom tijdens de (openingstijden) van uw huisdierenshop “De Schuur”.


Bronmelding foto's: Wikipedia