Huis Dieren Shop
 
 Knaagdieren

Cavia

Konijn

Gerbils

Ratten

Muizen

Degoe’s

Hamster

Chinchilla’s

Assortiment

 

 

Ratten

Tamme Rat De tamme rat die tegenwoordig veelal door mensen als huisdier wordt gehouden is een afstammeling van de bruine rat. Uiterlijk zijn de dieren vrijwel hetzelfde, maar qua gedrag zijn die dieren toch aardig wat veranderd. Vroeg in de 19e eeuw begonnen wetenschappers de talrijke bruine ratten als proefdieren te gebruiken.

In het begin werden ze bestudeerd, maar later werden ze ook voor medische proeven gebruikt. Een groep ratten waar niet op getest werd, werd als "stam" gehouden om nakomelingen te produceren waar wel experimenten op werden uitgevoerd. Deze stamratten werden na verloop van tijd steeds tammer, en zijn dus de daadwerkelijke voorouders van de tamme rat. De huisvesting De volgende punten zijn van belang voor een goed rattenverblijf: Geen scherpe uitsteeksels - Geen tocht - Voldoende ventilatie - Goed toegankelijk - Gemakkelijk schoon te houden - Een opstaande rand (voorkomt geknoei met bodembedekker). Ratten zijn echte gezelschapsdieren, en zijn graag in het bijzijn van mensen. De woonkamer is daardoor de meest geschikte plek. Een slaapkamer die overdag ook voor andere doeleinden wordt gebruikt is een goed alternatief. Zorg ervoor dat de kooi niet op de tocht staat, en dat ie ook nooit in de volle zon staat! Zet de kooi trouwens ook niet op de grond, maar liever op een klein tafeltje of op een kastje.

Rat
Bodembedekking Gebruik een goed absorberende stofvrije bodembedekking. Goede voorbeelden hiervan zijn: Papier snippers - Beuken snippers - Gehakseld stro - Gedroogde maiskorrels - Kattenbak korrels (geen grit!) Dingen die je absoluut niet moet gebruiken zijn bijvoorbeeld: Zaagsel of Hout snippers Voedsel Een rat die als huisdier wordt gehouden is geheel afhankelijk van zijn verzorger voor de variëteit van zijn voeding.

Als omnivoor zijnd hebben ratten behoefte aan dierlijk voedsel, en hebben dus niet genoeg aan enkel plantaardige bestanddelen. Je kunt ze dan ook beter niet standaard gemengd knaagdieren-voer geven, maar beter specifiek ratten voer. Dit kun je gewoon bij de dierenspeciaalzaak kopen.

Naast het rattenvoer dat je in de winkel koopt, kun je ook extraatjes geven. Zo'n beetje alle groenten zijn goed voor ratten. Je zult moeten experimenteren om te zien wat welke rat wel en niet lekker vindt. Geef ze trouwens niet veel en vaak kool en/of sla, dit kan problemen geven.

Fruit is trouwens ook populair. Hiervoor geld hetzelfde als met groenten, je zult moeten kijken wat welke rat wel en niet lust. Waarschijnlijk zullen ze de meeste vruchten wel lusten, misschien met uitzondering van citrusvruchten, omdat ze die soms te zuur vinden. Bijna alle knaagdieren eten van tijd tot tijd hun eigen uitwerpselen. Dit is geen afwijking, maar een noodzaak. Tijdens de spijsvertering in het darmkanaal ontstaat er namelijk vitamine B12. Door hun ontlasting op te eten krijgen de dieren deze vitamine binnen.

Jonge ratten eten de keutels van hun ouders, omdat daar bacteriën inzitten die ze nodig hebben om in hun eigen darmen vitamine B12 te kunnen produceren tijdens de spijsvertering. Vitaminen en mineralen Vitaminen en mineralen zijn stoffen die elk lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Wanneer een rat goede, gevarieerde voeding krijgt voorgezet, is het niet nodig om extra vitaminen en mineralen te geven. Die zitten dan namelijk al in het voedsel. Water Water is heel erg belangrijk voor ratten. Ze drinken over het algemeen een stuk meer dan andere knaagdieren (zoals hamsters) Het is ook van belang dat ze elke dag vers water krijgen. Het best kun je dit in een drinkflesje doen, in een bakje wordt het namelijk snel vies.

Huisdierenshop “De Schuur” heeft een uitgebreid aanbod voor uw tamme rat. Of het nu gaat om bodembe-dekking of een uitgekiend en volledig voer.

Voor on-line bestellingen voor uw rat klikt u hier (bestelformulier) maar u bent natuurlijk ook hartelijk welkom tijdens de (openingstijden) van uw huisdierenshop “De Schuur”.


Bronmelding foto's: Wikipedia