Dieren Winkel "De Schuur"
 
 Tuin & vijver

Vijver

Diversen

Aquarium

Assortiment

 

 

Diversen

Bij het aanleggen van een vijver streeft iedere tuinliefhebber naar een mooie heldere waterpartij met een weelderige plantengroei. Dat betekent dat de vijver biologisch in evenwicht is en dat vissen er goed in kunnen leven en groeien. Het is evenwel nog niet zo eenvoudig om dit te bereiken.

Vijvers met een inhoud van minder dan 500 liter leveren vaak problemen op. Vijvers met een inhoud van 1000 liter of meer komen vaak beter in evenwicht. Vooral een diepte van meer dan 75 centimeter is gunstig. Bovendien kunnen de vissen dan beter schuilen en het voorkomt bevriezing.

Diversen
U kunt uw vijver het beste aanleggen in het najaar. Het bodemmateriaal en het nieuwe water geven in de najaarszon minder algvorming. Het watermilieu heeft dan een betere kans om rustig tot een goed bacterieel evenwicht te komen. Leg de vijver wel zo aan dat het tenminste vijf uur per dag zonlicht krijgt. Zuurstofplanten hebben veel zon nodig en ook lelies zijn echte zonaanbidders. Leg de vijver niet aan in de buurt van een boom. Vallende bladeren gaan rotten in uw vijver.

Ondergedoken planten blijven onder water en hebben alleen hun bloemen boven water. Het bladergroen onder water geeft zuurstofgas vrij tijdens hun ademhaling. Deze planten spelen een centrale rol in het gezond houden van het water. Ze filteren het water door hun vermogen dode stoffen op te nemen. Het bladergroen heeft veel voedingsstoffen nodig en zijn daarom een belangrijke concurrent van de zweefalg.


Een gemakkelijke rekensom leert dat vijf bosjes per duizend liter water kunnen zorgen voor helder water. De vijver moet dan wel in normale omstandigheden verkeren en bijvoorbeeld geen overschot aan voedingsstoffen hebben.

Voor een heldere vijver is een biologisch filter eigenlijk ook onmisbaar. Een dergelijke filter geeft het bacteriële leven in de vijver een enorme impuls. Daardoor is er altijd voldoende koolstofdioxide in de vijver, de belangrijkste voedingsstof voor waterplanten.

Met behulp van een pomp en en slang kan het vijverwater de filter ingeleid worden. De bacteriën nemen een deel van het zuurstof en de organische afvalstoffen op uit het water. Ze produceren hiermee koolstofdioxide.

Het doel van een biologische filter is dus niet het zweefvuil uit het water te filteren. Een dergelijke filter hoeft in principe nooit schoongemaakt te worden. De bacteriën doen het werk en bij een schoonmaakbeurt gaan ook deze dus verloren!

Huisdierenshop “De Schuur” heeft een (wisselend) assortiment vijverbenodigdheden. Maar of het nu gaat om waterplanten, mandjes voor uw vijverplanten, vijvervissen, vijvergrond, voeding of andere artikelen, in samenspraak met u kan “De Schuur” het leveren.

Komt u eens langs tijdens onze openingsuren voor een oriënterend gesprek of bezoek onze webwinkel voor de aanwezige producten.


Bronmelding foto's: Wikipedia