Dieren Winkel "De Schuur"
 
 Tuin & vijver

Vijver

Diversen

Aquarium

Assortiment

 

 

Vijvervissen

Vis speelde in het verleden een belangrijke rol op het menu vanwege de vele onthoudingsdagen (dagen waarop geen vlees mocht worden gegeten door katholieken). Omdat herbergiers rekening moesten houden met een wisselend aantal vaak onverwachte gasten, was een flinke voorraad verse vis gewenst. De gevangen vis werd daarom bewaard in een visvijver. Dikwijls vond (vindt) men ze dichtbij een kasteel of een herberg.

Vijvervissen
Tegenwoordig is een vijver een sieraad voor iedere tuin. Het verdient dan ook een plaats in elk tuinontwerp. Aan de waterkant is altijd wel iets verrassends te ontdekken. U lokt onder andere kikkers, slamanders en libelles naar uw tuin. Bovendien is een terras bij uw vijver een prachtige plek om tijdens een zwoele zomeravond te genieten van een drankje. Natuurlijk mogen vissen in uw vijver niet ont-breken.

De bekendste vijvervis is ongetwijfeld de goudvis. Deze vissen worden al jaren in vijvers gehouden. Ze passen zich gemakkelijk aan aan elk milieu en hebben weinig verzorging nodig. De goudvis is een alleseter en kan prima ge-houden worden met soortgenoten.


Het is echter geen specifieke schoolvis. Deze kenmerken maken de goudvis tot de ideale vis voor de beginnen-de vijverliefhebber. Door de jaren heen zijn er vele variaties op de markt gekomen. De Shubunkin, de sluierstaartgoudvis en de Telescoopoog zijn daar voorbeelden van

De koikarper komt tegenwoordig ook in bijna iedere vijver voor en in vele prachtige kleurvariaties. Een koikarper stelt wel wat meer eisen aan de leefomgeving. Een goede waterkwaliteit, die u kunt bereiken met een biofilter en voldoende beluchting, is erg belangrijk. Daarnaast heeft de koi veel en afwisselende voeding nodig. Het is een alleseter, maar een groot deel van het voedsel bestaat uit plantaardige bestanddelen. Toch eet een koi ook graag speciale koivoederkorrels en muggenlarven.

Het Nederlandse klimaat is eigenlijk te koud om goed koikarpers te kunnen kweken. In het najaar moet u ook stoppen met voeren. De koi teert dan in op zijn reserves. In het voorjaar is hij daardoor zwak en vatbaar voor ziektes.

Deze prachtige vissen kunnen groeien tot ongeveer 80 centimeter. Vooral de eerste jaren kunnen ze onder gunstige omstandigheden explosief groeien. U heeft om een aantal van deze vissen dus een behoorlijke vijver nodig. Maar wanneer ze voldoende aandacht krijgen kunt u jarenlang van ze genieten!

De Steur is ook steeds vaker een opvallende verschijning in de vijver. In plaats van schubben heeft de Steur vijf rijen beenplaten over zijn gehele lichaam. Hij heeft een gepantserde kop en bij de bek bevinden zich vier bekdraden. Jonge Steuren voeden zich met name met schelpdieren en muggenlarven. Met de tastdraden vindt de Steur zijn voedsel en zuigt het naar binnen.

Een Steur houdt van zeer zuurstofrijk en zuiver water dat constant in beweging is. Bovendien is hij weinig wendbaar en raakt hij daardoor gemakkelijk verstrikt in waterplanten. De bodem mag ook geen scherpe delen als grind bevatten. Zand of klei is dan beter. Dit maakt de Steur minder geschikt voor de onervaren vijverliefhebber.

Met name in het voorjaar en de zomermaanden kunt u in De Schuur terecht voor een (wisselend) assortiment vijverbenodigdheden.Bronmelding foto's: Wikipedia