Dieren Winkel "De Schuur"
 
 Vogels

Kanaries

Wildzang

Parkieten

Sierduiven

Postduiven

Papegaaien

Grote parkieten

Tropische Vogels

Tropische Duiven

Assortiment

 

 

De Parkieten

Ruim 100 jaar geleden werd dit vogeltje in Europa ingevoerd. In Nederland worden ze gehouden in een kooi of volière. Enkele zijn ontsnapt en leven in het wild. Als ze alleen in een kooi worden gehouden hebben ze veel aandacht nodig omdat ze zich anders gaan vervelen; het zijn groepsdieren en daarom is het beter om er twee of meer te houden (bij voorkeur een even aantal). Speelgoed en/of klimgerei is nodig. Parkietjes zijn vrolijke ondernemende vogeltjes die erg tam kunnen worden, vooral als ze van heel jong af met mensen in aanraking zijn geweest. Ze kunnen een beetje leren praten.

De parkieten
Bij sommige parkieten wordt de snavel wel eens te lang: die moet dan bij de dierenarts geknipt worden! Dit komt vaak voor met vogels die een leverafwijking hebben door een onvolwaardige voeding.

Soms worden zijn nagels ook te lang. Als je die zelf wilt bijknippen: niet te veel, het 'leven' (nagelwortel) loopt verder door dan je denkt laat daarom eerst uw (vogel)dierenarts zien hoe het moet. Voor de snavel (en ook voor de nagels) van de parkieten is het aan te raden om de plastic zitstokken uit de kooi te halen en te vervangen door houten zitstok-ken, bij voorkeur wilgentakken. Ook zijn mine-raalstokken een goed idee.

De beste voeding voor kromsnavels is een compleet voer, ook pellets genoemd, bij voorkeur bestaande uit uitsluitend biologische grondstoffen. Dit voer bevat alle benodigde voedingsstoffen en, heel belangrijk, in de goede verhouding. Extraatjes als groente en fruit kunnen naast de (bovenstaande) voeding gegeven worden, maar in heel kleine hoeveelheden; let op! Geef geen avocado, dit is giftig voor parkieten en papegaaien. Indien de parkiet in de rui is het aan te raden om eivoer te geven als extraatje. Zeeschuim is het inwendige skelet van de Zeekat waar een parkiet zijn snavel aan kan scherpen en kalk uit kan opnemen, dit laatste is vooral van belang voor leggende vrouwtjes. Bij de meeste mensen bekent als sepia.

Iedere dag vers drinkwater; hoewel hij uit droge streken komt en niet veel drinkt. Parkietjes gaan ook graag in bad (als hij dat niet wil kun je hem natspuiten met een bloemenspuit, dan staat hij onder een soort douche. Gebruik geen middeltjes die door het drinkwater gegeven moeten worden als bijvoorbeeld extra vitaminen, aangezien er nauwelijks mee gedoseerd kan worden. Het is belangrijk dat er in de kooi ook een bakje met grit, ook wel maagkiezel genoemd (voor de spijsvertering) en vogelmineralen (voor de kalkvoorziening) aanwezig is. Ook een mineralenblok is aan te raden. Snoepstokken zijn overbodig vanwege teveel suiker, beter alternatief is trosgierst.

Bij uw huisdierenshop “De Schuur” is een zeer uitgebreid assortiment vogelvoer, nestmateriaal, kleurstof, kracht/eivoer, grit/maagkiezel enzovoort verkrijgbaar. Dit voor zowel volièrevogels, huiskamervogels, tentoonstellingvogels én wilde vogels. Voor on-line bestellingen voor uw vogels klikt u hier (bestelformulier) maar u bent natuurlijk ook hartelijk welkom tijdens de (openingstijden) van uw huisdierenshop "De Schuur".


Bronmelding foto's: Wikipedia